cara lipat ketupat palas
Ketupat palas boy brother raya ramadhan. Anda hendaklah mengembangkan daunnya.
Ketupat Daun Palas Malay Food Local Fruit Malaysian Food
Nasib baik ada noxxa.
. Cara -cara masak ketupat palas dan rendang Ayam kuning. Cara simpan daun palasDaun palas yang sudah dibuka dilapiskan dalam 5 atau 6 helai sekaligus kemudian di bentuk seperti ketupatbuat sehingga habis. Bahagian dalam akan nampak macam kon untuk isi pulut nanti.
Lipat dari bucu kanan daun ke dalam membentuk segitiga. Step balut sama macam balut untuk lentur daun. Masukkan pulut yang baru siap dikukus panas-panas ke dalam bekas bersesuaian dan masukkan santan.
Selain tu nak bersih la cikit daun tu dari habuk2 yang ada dalam dia. Tujuannya adalah untuk mengelakkan ketupat dari menjadi hangit. Lipat sekali lagi ke bawah dalam bentuk segitiga tadi.
Tos kan beras pulut. Ketupat pulut yang ditempah tapi tak masak lagi sebab ketupat yang tempah tak direbus lagi. Pastikan tuang air sehingga separuh dari tinggi ketupat.
Nanti bila nak masukkan pulut baru tukar balik permukaan daun tu seperti biasa. Masukkan semua daun ketupatpalas kedalam plastik dan ikat kemasSimpan didlam freezer sejuk beku. Gaul hingga sebati dan biarkan seketika.
Disebabkan bentuk daun palas ini berlipat seperti kipas tangan. Kukus pulut kali pertama selama 40 minit. Bila letak beras pulut.
Ini daun palas yang sudah pun mencecah 2 bln dalam peti sejuk bekuSaya simpan ia dari tarikh Hari Raya Aidil adha yang lalu iaitu 31hb July 2020Dimana daun palas ini adalah baki atau lebihan saya buat ketupat untuk hariraya aidil adhaNampak segar kanCara ni boleh kita praktikkan untuk yang susah nak dapatkan daun palas macam saya. Ini bukan ada resepi ya tak pandai pun nak anyam ketupat D. Masukkan pulut dalam kon daun tu bagi kejap padat.
1 kg beras pulut dibersihkan dan direndam sejam dua. Buat bentuk kon dan bucunya lipat sikit sebab tak nak pulut kita keluar bila rebus. Step balut sama macam balut untuk lentur daun.
Ketupatnya direbusterima kasih Chetam kerana berkongsi ilmu ini. Ketupat pulut daun palas adalah masakan tradisi melayu kebanyakan masyarakat sebelah utara Semenanjung Malaysia. Memang menjadi satu tradisi turun temurun ketupat palas dihidangkan pada hari raya.
Sebelum kukus pasti pengukus tu dilapik dengan jaring. Gaul hingga sebati dan. Ini Daun palas saya beli sebelum Menyambut Hari raya aidil adha yang lalu 27 July 2020.
Buat bentuk kon dan bucunya lipat sikit sebab tak nak pulut kita keluar bila rebus. Kemudian masak santan tersebut bersama gula dan garam hingga mendidih. Campurkan santan bersama air.
Kemudian masak santan tersebut bersama gula dan garam hingga mendidih. Kali ini ketupat yang saya hasilkan untuk di nikmati oleh teman sepejabat dan di bawa juga ke rumah ibu. Disebabkan tak masak lagi jadi terpaksa kena rebus.
Letak ketupat palas di atasnya. Mulakan ikatan dengan membuat bentuk segi tiga di hujung penjuru daun. 3Masak air untuk mengukus hingga didih.
Bukakan dulu daun palas yang kita balut sebelum ni dan terbalikkan tulang daun ke luar. Ambil 1 gelas pati santan pekat dan. Masakan ini menjadi hidangan wajib selalunya.
Jangan pulak terlalu kjap sat gi tak masak2 gas pulak habis. Resepi Dan Cara Buat Ketupat Palas Manis Dan Lemak Versi Kelantan. Bukakan dulu daun palas yang kita balut sebelum ni dan terbalikkan tulang daun ke luar.
Kemudian kukus hingga masak. Biasanya ketupat ini bonda lah yang tempah. Masukkan pulut yang baru siap dikukus panas-panas ke dalam bekas bersesuaian dan masukkan santan.
Kemudian kukus hingga masak. Kebetulan di pasar basah masih ada yang berjualan daun palas jadi saya ambil kesempatan untuk buat ketupatdan di gandingkan pula dengan rendang ayam. Buat lubang ditengah-tengah beras untuk wap naik dalam pulut.
Beras pulut dibersihkan dan rendam selama 12 jam. Bersihkan setiap helaian daun palas tersebut daripada kotoran dan habuk. Campurkan santan bersama air.
Tarik sedikit bahagian dalam daun ke kanan hingga membentuk bucu daun pada bahagian atas. Ok now jom buat ketupat palas jantan. Rebus ketupat sehingga air menjadi kering.
Kalau nak ambil simpan frozen pun boleh. PROSES MEMBALUT KETUPAT PALAS. Cara Ikat Ketupat Daun Palas-.
Beras pulut dibersihkan dan rendam selama 12 jam. Setiap kali raya ketupat palas menjadi kemestian kepada orang utara terutama di negeri Kedah dan Perlis. 12 kg santan pekat 3 biji kelapa parut.
Versi kelantan ni ada gula. Walaupun kini banyak gerai lemang didirikan di Kedah ni bagai cendawan tumbuh selepas hujan orang utara tetap menyediakan ketupat palas. Untuk mula2 ni daun palas ni kita balut permukaan luar ke dalam dan permukaan dalam ke luar.
Pin Oleh Nirmala Di How To Wrap A Bak Chang Pengemasan Makanan Ide Makanan Makanan
Tutorial Membuat 3 Jenis Ketupat Lengkap Kelapa Belajar Daun
Ketupat Daun Palas Malay Food Local Fruit Malaysian Food
Pin On Destar Warisan Tradisional Melayu
Cara Membuat Tipat Tumpeng Atau Ketupat Tumpeng Youtube Seni Makanan Makanan
Comments
Post a Comment